Studeren is niet alleen voor de avond voor het inleveren van een opdracht of de avond voor een examen. Het is nooit te vroeg – of te laat – om goede studiegewoonten te ontwikkelen. Hoe eerder je in een goede studieloopbaan komt, hoe gemakkelijker alles zal zijn en hoe groter je kansen op goede cijfers. Hier zijn onze beste tips om het meeste uit de studie te halen.
1. Kies een plaats en tijd
Iedereen heeft zo zijn eigen idee over de beste plaats en tijd om te studeren. Of het nu je slaapkamer is ’s avonds of de bibliotheek na school, zoek een studieruimte en een vaste studietijd die voor jou werkt en houd je daaraan. Richt je studieruimte in – Je studieruimte moet stil, comfortabel en vrij van afleiding zijn. Het moet je een gelukkig en geïnspireerd gevoel geven. Versier het met je favoriete foto’s of voorwerpen. Als je naar muziek wilt luisteren of wierook wilt branden, kies dan een ruimte waar je dat kunt doen. Vind je beste tijd – Sommige mensen werken ’s ochtends beter. Anderen werken ’s nachts beter. Bedenk welke tijd jou uitkomt en plan dan je studie. Studeer niet veel later dan je gebruikelijke bedtijd – jezelf ’s avonds laat opdringen kan ervoor zorgen dat je te moe wordt om goed te studeren.
2. Studeer elke dag
Als je elke dag een beetje studeert, zul je voortdurend dingen in je hoofd herzien. Dit helpt je dingen te begrijpen. Het helpt je ook de stress van last-minute blokken te vermijden. Vroeg in het jaar kan een uur of twee per nacht voldoende zijn om alles bij te houden. Later in het jaar moet je misschien elke dag meer studeren. Als je moeite hebt om tijd te vinden om te studeren, bezuinig dan op sommige (maar niet alle!) andere activiteiten. Voorrang geven aan studie kan betekenen dat je minder tijd online doorbrengt, of het kan betekenen dat je moet minderen met ploegendiensten op het werk, of dat je weekendsport een tijdje moet missen.
3. Plan je Dag
Het helpt om een aantal plannen in gang te zetten, zodat je het meeste uit je studietijd kunt halen. Alarmen instellen – Stel alarmen in om u te herinneren aan uw studieplannen. Een regelmatige herinnering houdt u eerlijk en houdt uw plannen op schema. Gebruik een muurplanner – Plak een kalender of muurplanner op zodat je deze kunt zien wanneer je aan het studeren bent. Markeer het met belangrijke datums, zoals examens en einddatums voor opdrachten. Gebruik het ook om je reguliere studierooster te blokkeren. Takenlijsten maken – Lijsten splitsen taken op in hanteerbare brokken. Maak aan het begin van de week een lijst van de dingen die je aan het eind van de week gedaan moet hebben. Maak ook aan het begin van elke studiesessie een takenlijst, zodat je duidelijk weet wat je met je tijd moet doen. Stel tijdslimieten in – Bekijk voordat je aan je studiesessie begint je takenlijst en geef jezelf een vaste tijd om aan elke taak te besteden. Als je iets niet binnen de gestelde tijd gedaan krijgt, overweeg dan of het het beste is om je tijd te gebruiken om ermee door te gaan, of om aan iets anders te gaan werken.
4. Ontdek jouw leerstijl
De meesten van ons hebben een voorkeursmanier van leren. Leer de leerstijl kennen die u het prettigst vindt en studeer op de manier waarop u het beste leert. Merk op dat deze stijlen slechts een manier zijn om over verschillende studietechnieken na te denken – het zijn geen vaste regels die zeggen dat je maar op één manier moet studeren. Probeer elk van deze uit en kijk welke manieren u verkiest. Auditieve leerlingen leren het liefst door te luisteren. Probeer uw aantekeningen hardop voor te lezen en bespreek ze met andere mensen. Misschien wilt u belangrijke punten opnemen en afspelen. Visuele leerlingen leren het liefst door te zien. Probeer kleuren in uw notities te gebruiken en teken diagrammen om belangrijke punten weer te geven. Je zou kunnen proberen om sommige ideeën als afbeeldingen te onthouden. Tactiele/kinesthetische leerlingen leren het liefst door te doen. Probeer technieken zoals rollenspellen of het bouwen van modellen te gebruiken om belangrijke punten te herzien.
5.Herzien en Herzien
Je moet minstens één keer per week teruggaan naar de dingen die je in de klas hebt geleerd. Door over dingen na te denken, kunt u de concepten beter begrijpen en kunt u eraan herinneren wanneer u ze het meest nodig heeft. Quiz – Vraag een vriend of familielid om u te ondervragen over de belangrijkste concepten. Bied aan om je vrienden ook te helpen met hun werk. Quizzen zijn geweldige manieren om vertrouwen te krijgen in wat je weet en om erachter te komen wat je nog moet leren. Maak je eigen studiemateriaal – Bedenk wat oefenexamenvragen of maak je eigen flashcards om je te helpen studeren. Zo leer je het allemaal twee keer: één keer wanneer je het studiemateriaal maakt en één keer wanneer je ze gebruikt om te herzien.